Klarälven till Västerhavet - 11. heinäkuuta - dag 4: Västra Tönnet - Skoga kraftverk (30,5 km)

Klarälven till Västerhavet - 11 juli - dag 4: Västra Tönnet - Skoga kraftverk (30,5 km)

hei!

En dag av variation kan man kort beskriva denna dag. Morgonen började i ett fortfarande grått och blött Värmland. Däremot skulle det inte ta så många timmar förrän solen var framme igen.

Siktet för förmiddagen låg på Ekshärad: en ort av storleken större jämfört med tidigare orter vi har passerat. Fokus låg på den lokala grillen som vi hade sökt fram på webben och som skulle vara öppen. 

Lycka när maten serveras.

Sagt som gjort infann vi oss vid restaurangen vid lunchtid för en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. Det roligaste minnet vi tar med från besöket var minen restaurangföreståndaren gav ifrån sig när vi beställde en kebabpizza, calzone och gyrostallrik efter att ha först beställt in tre stycken kebabtallrikar, d.

Omgång nummer två.

Efter denna minst sagt stora prestation att sänka en vanlig dags energiintag på dryga 25 minuter begav vi oss till den närliggande matbutiken för nödvändiga inköp bland annat snabbmakaroner och en apelsin per person (för att unbköroner).

Lite kortare matsmältning innan vi fortsatte på kajakerna hann vi med i form av lite lek i parken och ett ordentligt bad på en sandstrand vid älven. 

Påväg tillbaka till kajakerna.

Sedan fortsatte våran resa söderut. Det rådde inga konstigheter förrän vi stötte på vårat första estää som skulle visa sig våra de stockar som är utplacerade för att samla ihop alla de stockar som hivas i älven efter demontering från de flottar som byggggs. 

Edsforsens kraftverk.


Det skulle dock visa sig endast vara ett kortare problem jämfört med det vi skulle stöta på nämligen vårt första kraftverk: Edsforsens kraftverk. Efter lite upptäckande runt stället tog det oss en timme att bära ned kajakerna till där älven fortsatte nedströms. 

Någon långkörare hann det inte riktigt bli förräns vi stod inför nästa kraftverk. Ett kraftverk som inte erbjöd lika goda möjligheter att ta sig runt. Jag skriver nu detta i tältet medans de andra sover och vilar upp sig inför morgondagens trapets. En omväg runt den branta dal som omöjliggör nedsättning av kajaker direkt efter kraftverket. Totalt är det 2 km till uttänkt nedsättning, multiplicerat med 3 vändor planerar vi för att knalla 1,2 mil tidigt imorgonbitti för att sedan fortsätta nedströms (där fler kraftverk väntar…). 

Nattens läger (bild tagen på morgonen dagen efter)

Nog om det! Nu ska jag stänga locket på datorn och lägga huvudet mot kudden för att även jag vila upp inför en lång morgondag.

Kaikki on!

//William


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published