Klarälven till Västerhavet - 13 juli - dag 6: Höje - Deje (51,8 km)

Klarälven till Västerhavet - 13 juli - dag 6: Höje - Deje (51,8 km)

Hej!

 

Segstartade efter gårdagens nattpaddling tog det lång tid att komma igång. Internt talar vi om att vi klockan 20:00 på kvällen är våran ”prime”: då vi presterar på topp vilket var många timmar bort. 

Äventyrsgänget framför badhytten vi sovit vid.

Nästkommande lyft låg några kilometer nedströms vid Munkfors. Under paddlingen dit upptäckte vi en liten mystisk ö precis så stor att rymma tre personer mitt i älven. En nästintill magisk plats med några få träd, knallgrönt gräs och lila blommor längs kanterna. En perfekt plats för en fikapaus.

Speciell ö mitt i älven.

Lunch avverkades på ett riktigt värmländskt gatukök: Majas gatukök i Munkfors. Utöver att ladda oss själva med mat passade vi även på, som vi brukar göra, att ladda elektronisk apparatur parallellt som vi äter. På gatuköket fick även veta av de värmlänningar som drev stället att det kom 110mm nederbörd på lördagen när vi paddlade igenom åskvädret, vilken grej!

 

Efter lunchen försökte vi komma förbi kraftverket, som för övrigt är det största (störst effekt) av alla de kraftverk som vi passerar. Det tog ett litet tag att undersöka och reka platsen. När det väl var gjort och lyften kunde påbörjas påminner våra kroppar om de lyft och paddlingsmil vi gjort de senaste dagarna. Det börjar bli rätt slitigt vid det här laget. Vi längtar alla till Karlstad då kraftverken är förbi och vi uppnått ett delmål på våran resa.

Undersöker möjlighet att bära runt Munkfors kraftverk.

Om än jobbigt fick vi även här hjälp att bära kajaker. Denna gång av en kvinna från Karlshamn som var ute på cykeltur, den och all annan hjälp, som när vi fick vår vattendunk påfylld, tackar vi för. 

 

Här går det att tillägga att vi även kommit på ett hemligt knep att lyfta snabbare och effektivare: att lyssna på en gospellåt som Lowe hittat! Då går det undan.

 

Munkfors var dock bara ett kort bit nedströms från gårdagens nattplats, mer måste paddlas! Då vi siktar på att komma till Karlstad imorgon gäller det att ligga i. Totalt blev det, från Munkfors, nästan 40 kilometer till. Där går det även att nämna att vi lämnade orten klockan 20:00 på kvällen. Med andra ord blev det ännu en omgång nattpaddling. 

Gångbro på natten i Deje.

Klockan var runt klockan två på natten när vi bestämde oss för att sova precis innan kraftverket i Deje, ty det är förfärligt obehagligt att paddla nära kraftverk när det börjar bli ordentligt strömt, inget att rekommendera och något vi sannerligen undviker i fortsättningen. 

 

Med det sagt har vi alltså två kraftverk och cirka 35 kilometer kvar till Karlstad som skall genomföras imorgon. Med sömniga ögonlock tackar vi för oss och hoppas alla håller sig svala i värmen!

 

Allt gott!

 

//William 


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published